Bloomsbury

Bloody Brew TW

"Reino"

nimi Bloody Brew TW

-
-

-
-

-
-

-
-

-
-

rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, ori
säkä, väri 174cm, tummanpunaruunikko
syntynyt 4.1.2019 (5-vuotias)
kasvattaja Ilona, Tiiron ratsutalli
omistaja meera (VRL-14752)
koulutustaso Grand Prix
painotus kouluratsastus
rekisteritunnus VH19-031-0005

Reinoa lyhyesti kuvaten se on tasainen ja varsin tosikkomainen suorittajatyyppi, joka tekee aina parhaansa, kun siltä jotain pyydät. Se on kohtuullisen mukava käsitellä, mutta suuren kokonsa ja oriutensa vuoksi ei passaa ihan kaikille narun päähän annettavaksi. Reino on toisinaan naama nurinpäin, lähinnä jos jokin asia on vinossa. Liian kovaotteinen harjaaminen, karvojen lyttääntyminen vastakarvaan loimen alla tai epäselvät avut saavat orin kiukuttelemaan. Reino saattaa näissä tilanteissa osoittaa mieltään näykkäämällä tai ratsastaessa sivupotkuilla, mutta suurempiin toimenpiteisiin se ei siltikään ryhdy. Hienohelmainen ori vihaa vesisadetta, eikä se liian hitaan palvelijan sattuessa kohdalle pelkää ottaa ohjia omiin kavioihinsa. Melko monta kertaa tarhan lankut jouduttiin vaihtamaan katkenneista uusiin, ennen kuin opimme toimimaan tarpeeksi rivakasti.

Vieraista ihmisistä Reino ei juuri välitä, lähinnä se ei osoita minkäänlaista mielenkiintoa heitä kohtaan. Reino ei pidä myöskään omaan tilaansa eli karsinaansa tunkeutumisesta, vaan luimistelee ja kiukuttelee sellaista yrittäville. Porkkanalla houkutteleminen ovelle ja sitten kiinni sitominen esimerkiksi käytävälle pelastavat varpaat tallomiselta ja käsivarret mustelmilta. Sopivalla voimalla suoritetut hoitotoimenpiteet Reinolle saa kyllä tehdä ongelmitta, mutta liian kova painaminen pölyharjallakin saa orin hampaat kalisemaan. Vaikka orin ulkokuori vaikuttaakin jäiseltä ja paksulta, omille ihmisilleen kuori kyllä aukenee. Silloin niskanmyötäiset korvat kääntyvät hörölle tutun äänen kuultuaan, ja jopa rapsutuksiin saattaa saada melko väkivaltaisen vastauksen Reinon hammaskalustosta. Kengittäjä tai eläinlääkäri harvemmin mitään ongelmaa tuottavat, he kun tekevät vain työnsä ilman sen suurempia lepertelyitä, ja se Reinolle sopii kyllä.

Kun isoa oria kuljettaa paikasta toiseen narun päässä, suositeltavaa on suitsien käyttäminen tai ainakin ketjunarun sitominen turvan ympärille ihan kotioloissakin. Reino tietää kyllä olevansa ori, ja mielellään näyttää sen kulkiessaan huitomalla etukavioillaan ja hirnumalla vaativasti. Napakka käsittelijä kyllä saa orin kulkemaan asiallisesti paikassa kuin paikassa, mutta liian lepsu tai huolimaton käsittely voi aiheuttaa vaaratilanteita hypähtelevän jättiläisen kanssa. Kun Reino laitetaan juoksutusliinan päähän vermeet päällään, on työmoodi täydellisesti päällä, eikä mitään ylimääräisiä kommervenkkejä silloin esitetä. Samoin kuljetusautoon tai traileriin lastautuminen suoritetaan virkamiesmäisellä tarkkuudella ja rauhallisuudella, ilman sivuaskeleita. Voisi kuvitella Reinon olevan ainoastaan yksin tarhattava, mutta päinvastoin, se kaipaa kipeästi seuraa ja on tarhakaverilleen täydellisen alistuva yksilö. Se mielellään ottaa tarhailun rennosti ja antaa jonkun muun huolehtia ympäristön vahtaamisesta.

Reino on ratsastettavuudeltaan erinomainen ja kuten jo aiemmin mainittua tulikin, on se hyvin tosikkomainen työntekijä. Riemuitsemaan sitä ei saa oikein millään, vaan yleensä se korvat taaksepäin osoitettuna kuuntelee ratsastajaansa suurella hartaudella. Täytyy sanoa, että kouluttaminen oli hetkittäin jopa haastavaa, Reino kun olisi halunnut tehdä jo enemmän kuin mitä vielä oikeasti osasi tai jaksoikaan. Pikkuhiljaa tämä asia olikin lopulta kuitenkin vain eduksi, itselläni kun ei ollut minkäänlaista kokemusta GP-tasoisen hevosen ratsastamisesta saati sellaisen kouluttamisesta. Osaavan valmentajan kanssa homma onnistuikin kuitenkin yllättävän helposti, ja lopputulos on ollut miellyttävä, Reino kun sopii omaan käteeni aivan täydellisesti. Laukka on Reinon paras ominaisuus, ja siinä minkäänlainen tehtävä ei ole tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia. Myös käynti on enemmän vahvuudeksi luettava ominaisuus, hyvin koko kropan astuva askel on miellyttänyt tuomareita kouluradoillakin. Ravia jouduttiin työstämään enemmän ja vasta tarpeeksi voimaa saatuaan valtavaan kroppaansa rupesi siihenkin löytymään enemmän laatua ja vaihteita.

Tosikkomeno jatkuu esteilläkin, Reinolta ei iloloikkia esteiden välillä näe, vaan pikemminkin tyynenrauhallista suorittamista. Ori on ehdoton perfektionisti hypätessään, se huolehtii millintarkasti oikeasta suorittamisesta ja tämä asia syö eteenpäinpyrkimystä melko paljon. Vaikka siis tekniikka hipoo täydellisyyttä, ei tätä puolta ole lähdetty suuremmin kehittämään kilparadoille, lähinnä hyppäämisellä on pyritty kasvattamaan lihasvoimaa. Irtohypytyksessä toisinaan Reino jopa innostuu ottamaan muutaman isomman laukka-askeleen kuin ilotellakseen, kunnes palaa takaisin ruotuun ja haudanvakavaan ilmeeseen. Maastoilusta ori ei juurikaan välitä, se etenee kyllä tasaisilla ja hyvillä pohjilla mielellään, mutta minkäänlainen irrottelu ei kuulu sen repertuaariin. Voit ihan huoletta lisätä laukkaa juuri niin paljon kuin haluat, ja silti seuraavalla uloshengitykselläsi ori siirtyy vapaaseen käyntiin vastalauseitta. Huonolla kelillä en suosittele minkäänlaista ulkoilmaliikuntaa, ensinnäkään maastoon ori ei edes lähde kun se edes vaistoaa lähestyvää vesisadetta, ja jos jollain keinolla sen liikenteeseen saa, hannaa se kaikin keinoin vastaan.

 

Sukuselvitys

Framed in Blood
KRJ-II KWPN-I
Sleeping With Lions
kwpn mrnkrj 167cm
Crashing High
Rosary Blue
Gothic Girl
kwpn m 169cm
Lost Boy
Dance D'Amour
Rum Swizzle
KTK-II
Martini
swb m 171cm
Maxwell
Champagne
Fascinerande
swb prn 165cm
First Touch
Mysteriet

Sleeping With Lions (ii) oli luotettava kilparatsu ja suorittaja, jonka selkään ei aloittelijalla ollut asiaa. Luonteesta ei kuitenkaan löydy kehuttavaa. Ori oli varsasta asti säpäkkä ja ylienerginen pomottaja, josta sai pitää kahden voimilla kiinni, jos kuolaimet halusi suuhun ilman sormien menettämistä. Pirumaisesta luonteestaan huolimatta Lion tiesi kilpakentällä mitä teki ja orin nimi tunnettiin erityisesti Grand Prix tasolla. Ori jatkoi myös sukuaan menestyksekkäästi ja periytti suurimmaksi osaksi vain mustanruunikonkirjavaa väriään ja suorituskykyään, eikä kamalaa luonnettaan.

Crashing High (iii) oli mustanruunikko ja melko suurikokoinen ori, joka ei juurikaan menestynyt kilpakentillä jälkeläistensä tavoin, mutta se oli ulkonäöltään ja rakenteeltaan haluttu ori jalostuspuolella. Orin luonteessakaan ei ollut moittimista ja sitä olisi voinut luulla helposti ratsastuskoulun ruunaksi, ellei komea ulkomuoto olisi tullut väliin. Ori kuoli melko nuorena, eikä jättänyt jälkeensä kuin kuusi varsaa ja hyvät arvostelutulokset.

Rosary Blue (iie) oli kaunis mustankirjava tamma, joka loisti kotimaisilla kouluradoilla Alankomaissa, kunnes se myytiin eteenpäin siitostammaksi Belgiaan. Tamma oli melko huonotapainen, eikä saanut kuin kolme varsaa, joille kaikille kuitenkin periytti kirjavaa väritystään. Huonotapaisesta luonteestaan huolimatta Rosalla oli kaunis ulkomuoto ja pehmeät liikkeet, joita se antoi eteenpäin kaikille kolmelle jälkeläiselleen kirjavuuden lisäksi. Tamma vietti eläkepäivänsä Belgiassa, kunnes se kuoli vanhuuteen 25-vuotiaana.

Gothic Girl (ie) loisti Euroopan kilpakentillä muutaman vuoden, kunnes loukkaantumisen vuoksi se joutui lopettamaan ja muutti Saksasta Alankomaihin siitostammaksi ja lasten ratsuksi. Musta, 169 senttiä korkea tamma oli luonteeltaan kiltti, mutta silloin tällöin haastava ratsastaa ja se lopetettiin uuden jalkavamman vuoksi jo 15-vuotiaana. Tamma kuitenkin jatkoi sukuaan kahden erittäin menestyksekkään varsan kautta.

Lost Boy (iei) oli suurikokoinen musta puoliverinen, jonka luonteessa ja ulkonäössä riitti kehumista, mutta ratsastettavuudessa ei juurikaan. Ori pärjäsi melko hyvin Euroopassa, muttei koskaan pärjännyt tarpeeksi hyvin lähteäkseen kansainvälisille kilpakentille, vaikka oikean ratsastajan ja valmentajan kanssa siitä olisi varmasti koulittukin hyvä kilparatsu. Boy jäi siis Saksanmaalle sukuaan jatkamaan. Orin jälkeläiset - emävalinnasta huolimatta - osoittautuivat suorituskykyisiksi ja hyvä rakenteisiksi hevosiksi, jotka pärjäsivät isäänsä paremmin. Ori myytiin myöhemmin Amerikkaan, jossa se kuitenkin kuoli varsin pian hoitamattomaan kaviokuumeeseen.

Dance D'Amour (iee) syntyi Englannissa, mutta se myytiin varsin pian kuuluisaan siittolaan Saksassa, jossa se koulutettiin parhaiden ihmisten käsissä. Musta tamma osoittautui erittäin hyväksi ratsuksi, jolta ei puuttunut suorituskykyä, taitoja tai halua kilpailla, ja se kilpailikin menestyksekkäästi olympialaisiin asti. Damen luonne kuitenkin osoittautui jo varsasta asti varsin haasteelliseksi. Osaavan ratsastajan alla se toimi hyvin ja yhteistyöhaluisesti, mutta kun ketään ei ollut selässä pomottamassa, se heittäytyi varsin ilkeäksi, eikä antanut monienkaan ihmisten sitä lähelle tulevan. Muiden ominaisuuksiensa puolesta Dam kuitenkin hyväksyttiin siitostammaksi ja se jatkoi sukuaan kuudella jälkeläisellä, joista vain kaksi pärjäsi maailmanlaajuisesti. Ikävä kyllä tamman hankala luonne periytyi viidelle varsalle. Dam kuoli vanhuuteen 28-vuotiaana.

Martini (ei) on kiiltävän musta, varsin kapasiteetikas kouluhevonen varustettuna hyvin rohkealla ja varmalla luonteella. Sen jälkeläisnäyttö on millä tahansa mittarilla katsottuna hyvin vakuuttavaa, moni varsoista on perinyt isänsä liikekapasiteetin ja korrektin rakenteen, joten heti nuorena ne ovat saavuttaneet menestystä niin näyttelypuolelta kuin laatuarvosteluiden parista. Martini itse oli kantakirjauksessaan tilaisuuden paras ori, mainittavan korkeilla estepisteillä kouluhevoseksi, jonka jälkeen kasvattajansa myi orin Ruotsin kärkinimelle kouluratsastuksen puolella. Toistaiseksi ori on tauolla siitoskäytöstä, keskittyen ainoastaan kilpailu-uraansa, jossa se on hiljattain noussut Ruotsin maajoukkuetta edustamaan.

Maxwell (eii) on nimetty yhdeksi viimeisen vuosikymmenen parhaaksi periyttäjäksi Saksassa. Mustan orin vahva emälinja on vertaansa vailla, ja sen vuoksi ori onkin ollut monien kasvattajien haave omalle tammalleen. Maxwell itse on kilpaillut vain kansallisella tasolla, pääosin se on keskittynyt siitoskäyttöön Saksan suurimmalla siittolalla. Maxwell oli yhden kauden jalostuslainassa Ruotsissa, jättäen Martinin lisäksi toisenkin jalostusoriin, ja usean korkeasti palkitun tammajälkeläisen. Maxwell ottaa vieläkin tammoja vastaan joka kausi suuret määrät, joten orin valtakaudelle ei ihan heti näy loppua.

Champagne (eie) oli kovaa vauhtia nousemassa Ruotsin kouluratsastuksen kärkeen, mutta kilpailu-uran katkaisi paha onnettomuus kuljetuksen aikana, ja rautias tamma siirtyi siitokseen. Ja onneksi siirtyikin, sillä Champagne on jälkeläisillään todellakin jättänyt oman merkittävän jälkensä ruotsalaiseen hevoskasvatukseen. Vanhin Champagnen jälkeläisistä, tamma Daiquiri edusti Ruotsia nuorten kouluhevosten MM-kisoissa vuosikymmenen alussa. Champagne on siitä hyvin mielenkiintoinen siitostamma, että sen suvusta löytyy myös vahvasti esteverta. Niinpä ei ollutkaan yllätys että tamman viimeiseksi jäänyt orijälkeläinen Martini, jonka isäksi valikoitui esteori, oli juuri päättyneillä Tanskan oripäivillä paras estehevonen.

Fascinerande (ee) on Svean kasvattajan Stall Kriksholmin omaa tammalinjaa jo viidennessä polvessa. Svea on tamman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa jälkeläinen nelivuotiskesältä. Sen jälkeen Fascinerande on aloittanut kilpailu-uransa sekä koulu, että estepuolelle nuorten hevosten luokissa hyvällä menestyksellä. Tamma on periyttänyt tyttärelleen miltei identtisen ulkonäön väriä myöten ja kuningatarmaisen asenteen. Fascinerande on kasvattajaperheensä nuorimman tyttären projekti, ja tavoitteena tulevaisuudessa parivaljakolla on päästä nuorten ratsastajien arvokisoihin kenttäratsastuksessa. Sähäkkä, täyttä verta sisältävä tamma ei anna mitään ilmaiseksi, mutta pitkä työ on alkanut kantaa jo hedelmää.

First Touch (eei) edustaa hyvin modernia koulutyyppiä, ja se vaikuttikin hetken aikaa kouluhevosjalostukseen niin Saksassa, kuin laajasti Pohjoismaissakin. Sen jälkeläiset olivat varsin reaktiivisia, eivätkä soveltuneet kuin pääosin ammattilaisten käteen, joten ori ruunattiin 7-vuotiaana. Ruunana se myytiin parin vuoden päästä Englantiin, missä tämä tumma ruunikko on tavoitteellisella harrastajalla voittamattomana kilparatsuna kouluratsastuksen kansallisella tasolla.

Mysteriet (eee) ei ilmiasultaan näytä olevansa puoliksi täyttä verta, mutta ominaisuuksista sen huomaa. Punainen tamma oli erinomainen kenttähevonen, kestävä ja nopea, ja tekikin sillä puolella pitkän uran ennen siirtymistään jalostuskäyttöön. Mysteriet on jättänyt joka lajin osaajia, mutta pääosin yhteistä varsoille on erinomainen laukka ja puhdas hyppytekniikka. Kouluhevosjalostuksen puolella tamman nimeä ensin kartettiin, mutta huomattuaan sen laadukkaat jälkeläisnäytöt myös sillä saralla, on yhä useamman kasvattajan mieli kääntynyt asian suhteen.

© Isän puoli Amy & emän puoli Ilona

Jälkeläiset

  fwb-o. Blooms Monstermathematic
  25.3.19, VH19-031-0000
      emä Alathea

Kilpailut

Huomioithan, että vain sijoitukset merkataan kilpailukalenteriin!

01.03.19 NJ Minas Tirith | irtoSERT (pt. Lissu T.)
15.03.19 NJ Chowter sporthorses | irtoSERT (pt. Jannica)
19.03.19 NJ Burlyhill | irtoSERT (pt. birdie)
20.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 4/30
21.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 2/30
22.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 5/30
25.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 3/30
24.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, Int I: 4/16
26.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, Int I: 1/16
26.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 2/30
30.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 3/30
30.01.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 2/16
03.02.19 KRJ Safiiritiikerin KK, Int I: 4/16
08.03.19 KRJ Chowter Sporthorses, GP: 2/30
09.03.19 KRJ Chowter Sporthorses, GP: 3/30
11.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 1/30
12.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 1/30
14.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 4/30
15.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 4/30
19.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 3/30
20.03.19 KRJ Gestüt Helmwald, GP: 4/30
12.03.19 KRJ Safiiritiikerin KK, GP: 4/30
12.03.19 KRJ Sardonic Sporthorses, GP: 2/40
13.03.19 KRJ Sardonic Sporthorses, GP: 2/40
16.03.19 KRJ Sardonic Sporthorses, GP: 1/40
27.03.19 KRJ Sardonic Sporthorses, GP: 2/40
26.03.19 KRJ Duán Stable, GP: 4/30
02.04.19 KRJ Duán Stable, GP: 1/30
05.04.19 KRJ Duán Stable, GP: 3/30
04.04.19 KRJ Chowter Sporthorses, GP: 1/30

Päiväkirja

Sisällysluettelo:
Lohikäärme (15.1.19)

Lohikäärme 15.1.2019 — Meera

Ilona ei ollut vielä kerennyt talliin, mutta hänen tallityöntekijänsä antoi luvan mennä jo moikkaamaan Reinoa. Löysin Tiiron hevostallista sen oman karsinan. Karsinakyltissä luki tussilla kirjoitettuna Reinon oikea nimi ja jotain ohjeita sen tarhaamiseen sekä ruokintaan. Ori vilkaisi minua kulmiensa alta, mutta käänsi päänsä hyvin nopeaa pois. Sitä ei kiinnostanut. No ompa hyvä, mäpäs meen sen karsinaan vähän tutkimaan sitä. Avasin Reinon karsinanoven ja pian olin sen yksiössä. Ori vilkaisi mua taas, painoi korvansa niskaan kiinni ja kääntyi 90 astetta ihan salaman nopeasti. Se heilutti vihaisesti häntäänsä puolelta toiselle ja käänsi päätään mua kohti näykkien. Ei saatana!, parjahdin ja löin oven kiinni kauhealla voimalla. Hetken päästä joku köhäisi takanani. Hän oli Ilona. "Niin että en sitte kerenny varottaa eikä kukaan muukaan. Sen karsinaan ei kannata mennä—ainakaan tuntemattomien ihmisten. Se on ollu aina tommonen. Eihän sua sattunu?", Ilona kysyi huolestuneena. Läähätin vieläkin säikähdyksissäni ja puistin päätäni. Ei, ei muhun sattunu. Mä aloin vaan miettiä, että mitä oon menny ostamaan.

Mun kädet tärisi vielä vartin jälkeen episodista. Mä kieltäydyin oria ratsastamasta tänään, mutta halusin nähdä sen liikkeessä hevoselle tutun ratsastajan kanssa. Ilona myöntyi ratsastamaan kasvattinsa ja hän vielä sanoi, että olinko varma etten haluaisi ratsastaa. Kun se olisi kuulemma ihan mielettömän kiva. Puistin jälleen kerran päätäni. Reino oli tosi hieno, mutta jos mä en saisi tikkua ristiin sen kanssa, niin luovuttaisin ohjat Blankalle. Se kun ei oikeesti pelkää mitään. Oisimpa mäkin yhtä pelkäämätön.

Toden totta Reino oli erilainen selästä kuin maasta käsin. Se kuunteli koko ajan Ilonaa ja jopa vähän osasi ennakoidakin tehtäviä. Ori liikkui kuin sillä olisi ollut jouset alla. Reino oli jotenkin tosi impulsiivinen ja siitä huomasi, että se nautti kiertää kaviouraa. Mä unohdin kokonaan sen ikävän käytöksen karsinassa—tai ylipäätään kaikessa yhteistyössä, kun mä katsoin sitä liikkeessä. Mä olin sulaa vahaa tuon ison orin edessä.

VRL-00816

virtuaalihevonen

© Bloomsbury 2019. Kuvat © Hippoksen kuvapankki/Emilia Fager. Luonne © Ilona