Bloomsbury

Koivikon Jaspis

"Jaspis"

nimi Koivikon Jaspis

-
-

-
-

-
-

-
-

-
-

rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, ori
säkä, väri 172cm, ruunikko
syntynyt 3.1.2019 (7-vuotias)
kasvattaja Team Koivikko, Suomi
omistaja meera (VRL-14752)
koulutustaso 160cm
painotus esteratsastus
rekisteritunnus VH19-031-0099

Jaspis on komea ja tumma nuori esteori, jonka kasvatuksen takana ovat esteratsastuksen ammattilaiset Jaro Koivikko vaimonsa Salla Koivikon kanssa. Jaspis on suomalaista laatua jo toisessa polvessa ja se on erittäin hyvin kehittynyt, raamikas ja elegantti puoliveriori. Jaspis myydään haikein mielin mielellään tavoitteelliseen kotiin - tai ainakin Koivikot olettavat ostajan olevan ammattilainen, sillä harrastelijalla välttämättä ei ole varaa Jaspiksen hintalappuun. Toki jos kokee olevansa valmis ostamaan huippuhevosen huippuhintaan oman pihaton perälle, niin Koivikot eivät sitä ole estelemässä. Luonteeltaan Jaspis on tomera nuori ori, jonka orimaisuus puskee aika ajoin melko voimakkaasti pintaan. Mitään sellaista ei kuitenkaan ole tapahtunut, etteikö Jaspiksen kanssa pärjäisi, mutta kokemusta ja auktoriteettia sen käsittelijällä tulee olla. Jaspista on alettu jo ratsuttamaan ja se on satulan alla reaktiivinen, isoliikkeinen ja hyvin töitä tekevä hevonen.

Yleensä kun ostan uusia hevosia, niin en kauheasti aikaile niiden kanssa. Päätökset tehdään nopeasti, jotta saadaan luotsattua talliin uutta kisa- ja jalostushevosmateriaalia. Jaspis oli poikkeus sääntöön, todellakin. Kastanjeholm tunnetaan siitä, että ne kasvattaa laadukkaita suomalaisia puoliverisiä, mutta ne myös välittävät niitä. Helmikuun alun jälkeen Sylvi myi upeita välityshevosia. Suurinosa niistä meni nopeasti ja mun ihailema Jaspis roikkui myyntilistoilla; liekö syynä sen korkea hinta vai hieman kenkkumainen luonne? Niin tai näin, jäin minäkin miettimään, että olisiko tuosta mulle hevosta. Maaliskuun alussa Jaspis nosti päätään samaisella myynti-ilmoituksella, joka palstalla osui jälleen silmiin. Soitin Sylville ja kysyin orista lisätietoja. Mieleen jäivät sanat suuri hintalappu, reaktiivinen ja tomera nuori ori. Kavioiden potkijoita oli käynyt, mutta edelleen Jaspis heilutteli korviaan Kastanjeholmissa. Hitto vie, mä lähdin koeratsastamaan sen! Ja kun mä näin Jaspiksen ensimmäistä kertaa sanoin Sylville, että eiköhän tämä muuta Bloomsburyyn.

Jaspis on sanalla sanoen vähän omalaatuinen ja edelleen orimainen. Nuorena se oli huomattavasti hankalampi kuin tänä päivänä, mutta kasvaessaan se on jonkun verran aikuistunut. Se osaa suhteellisen hyvin käyttäytyä erilaisissa tilanteissa, mutta ero nuoruus-Jaspikseen on se, että se osaa kunnioittaa nykyään ihmistä. En sitä sanoisi pahamaiseksi vaan melko tavalliseksi ja stereotyyppiseksi oriksi. Jaspis vaatii lähelleen sen oman ihmisensä eikä se oikein tykkää vieraista ihmisistä. Tutun ihmisen läheisyydessä se osaa käyttäytyä, vaikka joskus koittaakin vähän päästä niskan päälle; sitä täytyy välillä muistuttaa, että missä sen oma paikka on. Tuntemattomia ihmisiä kohtaan Jaspis on hankala ja se yrittääkin niitä näykkiä sekä kääntää takapuoltaan. Orilla onkin varoituslappu sen karsinan ovessa ettei sinne kukaan vierailijaparka työnnä sormiaan. Jaspiksen huonoihin tapoihin kuuluu ehdottomasti se, että se saattaa joskus rynniä karsinasta ulos kuten myös muistakin ovista. Sen kanssa saattaa mennä aikaa, koska sen kanssa useimmiten joutuu odottamaan sen verran, että ori rauhoittuu ja sen kanssa pääsee tulemaan rauhallisesti ulos. Jaspiksen hoitaminen karsinassa on mahdotonta sen pyöriessä, hyöriessä ja tutkiessa, joten hoitotoimenpiteet kannattaa suosiolla suorittaa käytävällä. Kunhan Jaspiksen tuntee ja tietää, niin sen kanssa kyllä pärjää aivan hyvin - kunhan ei ole vieras ihminen.

Jaspis tarhataan aina yksin, mutta sen tarha on sijoitettu niin, että se on lähellä muita hevosia. Energinen ori viihdyttää usein itseään tarhassa ravailemalla sitä ympäri, välillä innostuen leikkimään rodeohevosta. Sen vuoksi onkin aina muistettava laittaa Jaspikselle suojat sekä putsit tarhaan. Energisyydestään huolimatta Jaspis on helppo saada tarhasta kiinni, sillä se tulee yleensä portille katsomaan mitä asiaa ihmisellä on. Talliin mentäessä riittää, että ihminen on määrätietoinen - se ei siis tarvitse narua turvan ympärille tai orikuolainta. Vaikka se osaakin olla toisinaan aika vekkuli hoidettava, niin riimunnarun päässä se kyllä osaa käyttäytyä. Onhan se peruskoulutettu juurta jaksain. Jaspis on helppo lastata ja matkustaminen sujuu kokeneen orin kanssa hyvin. Trailerista pois otettaessa saa kumminkin olla tarkkaavainen, sillä Jaspis tulee sieltä pois vauhdilla. Rauhallinen puhe ja otsan silittely saa sen rauhoittumaan ja ori osaa odottaa, että takapuomi on auki.

Rataesteet ovat aivan täysin Jaspiksen osaamisalaa. Sillä on upeat ja suuret liikkeet, se on sopivasti reaktiivinen sekä työmotivaatio on jotain sellaista, mitä kaipaisi ehkä kaikille ratsuille. Jaspis rakastaa ylikaiken hyppäämistä ja radoilla se onkin vauhtia, energiaa ja innokkuutta täynnä. Ori kun on isoliikkeinen, niin sen askellajeja täytyy välillä lyhentää aika reippaastikin, että niissä pystyy istumaan ja pysyy ennen kaikkea itse mukana. Innostuessaan Jaspis saattaa olla hyvinkin raskas kädelle, mutta sitä enemmän oria pitää ratsastaa apujen väliin ja se täytyy saada pohkeiden eteen. Siitä huolimatta Jaspis ei painu raskaasti eteen vaan se on hyvin ryhdikäs ja ehkä enemmänkin pystypäinen; se vaatii vähän aikaa ja vaivaa, että orin saa sopivaan peräänantoon sekä selkänsä pyöreäksi. Kunhan ratsastaja tietää, miten Jaspista kuuluu ratsastaa ja mikä on liikaa, orista kehkeytyy okein oivallinen esteratsu. Tuntuu ettei olekaan niin suurta estettä, mitä Jaspis ei ylittäisi tyylipuhtaasti.

 

SukuselvitysKoivikon Jaipur
fwb rn 168cm

Jambore
holst rn 170cm
J'Ador
Antalaya

Mandy May
swb rn 166cm
Mordecaire
Maybell


Balloon Princess
fwb trn 169cm

Baretto
trak mrn 172cm
Fredrom
Beverla

Prinsesse xx
xx rn 167cm
Porton xx
Queen Latifa xx

Koivikon Jaipur (i) oli näyttävä ori, joka loisti erityisesti esteradoilla. Varsin vahvasta suvusta polveutuvasta hevosesta povattiin paljon jo varsana, eikä se todella jättänyt epäilyksille sijaa kun se viimein nuorena kilpahevosen alkuna alkoi valloittaa esteareenoja toisensa jälkeen. Kuumapäisen orin on kerrottu olleen varsin kovapäinen käsiteltävä ja ratsastettava, mutta ehkä juuri sen takia varsin hyvä suorittaja kilpailuissa. Jaipur pysyi koko elämänsä kasvattajansa omistuksessa Pohjois-Suomessa lähellä Ruotsin rajaa. Varsin laadukasta hyppytekniikkaa ja hyvää kapasiteettia periyttänyt hevonen oli suosittu valinta isäoriksi ja jälkeläisiä Jaipurilla onkin useampia kymmeniä. Ori päädyttiin lopulta lopettamaan vanhuuden mukanaan tuomiin vaivoihin.

Jambore (ii) oli varsin suosittu ori kenttähevosten jalostuksessa. Lukuisissa kenttä- ja rataestekilpailuissa meritoitunut hevonen periytti erityisesti hyvää hyppytekniikkaa ja tosin pienenä varjopuolena kovapäistä luonnettaan. Varsin hankalaksi kuvailtu ori omasi kuitenkin myös oman puolensa todellisena halinallena. Jambore oli varsin kuuma ja herkkä ori, eikä sille ollut helppo löytää ratsastajaa ja se päätyikin kasvattajaltaan myyntiin hyvin pian sisäänratsastuksen jälkeen. Pohjois-Saksassa syntynyt ori ostettiin lopulta Ranskaan meritoituneen kenttäratsastajan tallille ja siellä ori puhkesi todelliseen kukkaansa päättäväisen, mutta varsin herkäksi kuvaillun ratsastajan käsissä. Jambore on jättänyt lukuisia varsoja ja sitä on pyritty yhdistämään pääasiassa säyseisiin tammoihin.

Mandy May (ei) on aikoinaan kuvailtu varsin mutkattomaksi ja lempeäksi tammaksi, joka osoittautui myös varsin hyväksi emäksi. Tukholman lähellä pienessä kylässä syntynyt tamma myytiin jo pienenä varsana yksityishevoseksi nuorelle kilparatsastajan alulle. Kymmenvuotiaana Mayksi kutsuttu tamma olikin kilpaillut jo kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa ja löytyihän siltä myös osan ottoja rataestekilpailuihin. Menestys oli keskinkertaista ja kaksikko tunnettiinkin enemmän tasaisenvarmana ratsukkona, joka hyvin onnistuessaan saattoi yltää jopa sijoille saakka. May päätettiin astuttaa kertaalleen 10-vuotiaana kun omistajansa korkeakouluopinnot alkoivat haukata liian suuren osan ajasta, eikä kilpailemiselle jäänyt riittävästi aikaa. Lopulta tamma joutui jäämään lopulliselle kisaeläkkeelle sen loukkaannuttua harjoituksissa.

Balloon Princess (e) on kaunis ja tumma tamma, joka syntyi Etelä-Suomessa. Prinsessaksi kutsuttu lempeä tamma ostettiin kasvattajaltaan nuorena, “sisään ajettuna” ja parit nuorten hevosten luokat startanneena. Erään yhtiön johtaja halusi sponsoroida jotakuta lupaavaa nuorta ja avittaa urallaan kohti menestystä. Niinpä Prinsessa päätyi nuoren esteratsastajan alle ja kaksikko vietti muutamat vuodet yhdessä oppien ja tasoja yhä ylemmäs rataesteillä nousten, yhteistyö ei kuitenkaan koskaan sujunut aivan kuten oli toivottu ja Prinsessa päätyi uudelleen myyntiin. Lempeä, mutta herkkä ja sen takia varsin haastava tamma ostettiin takaisin synnyinseudulleen. Uuden omistajansa valmennuksessa ja kilpailemana tamma suoritti niin este- kuin kenttäratoja varsin menestyksekkäästi, lähtökohtaisesti ratsukko joko sijoittui tai hylättiin, kultaista keskitietä ei ollut. Tamma siirtyi vielä varsin hyväkuntoisena kisaeläkkeelle ja se sillä teetettiin neljä varsaa, joista jokainen on kilpaillut ja menestynyt omassa painotuslajissaan.

Baretto (ei) oli varsin hyväkäytöksisenä ja lauhkeana tunnettu ori, joka osasi erottaa työnteon vapaa-ajasta ja käyttäytyi ratsastajan alla pääsääntöisesti varsi sopuisasti. Ruunikko ori on kenttäratsastuksessa aina kansainvälisestikin meritoitunut ja saksalaisen ratsastajansa, omistajansa ja kasvattajansa käsissä tuonut kotiin jopa pari MM-mitalia kenttäratsastuksesta. Baretto tekikin hyvän ja tasaisen uran ollen myös suosittu nimi niin Euroopassa kuin rapakon takanakin. Tämä ori on jättänyt jälkeensä lukuisia jälkeläisiä periyttäen hyvää luonnettaan ja voitontahtoista asennettaan. Koko elämänsä samalla omistajalla ja saman ratsastajan hellässä huomassa viettänyt ori oli yksi kasvattajansa helmistä, koko tallin suosima herrasmies. Ori menehtyi lopulta vakavaan ähkyyn ja kultapojan menettäminen otti koville koko tilan henkilökunnan keskuudessa.

Prinsesse (ee) ei ole ehkä se ihan tavallisimman suvun omaava este- ja kenttäratsu. Varsin hyvin risuestelaukoissa juosseista vanhemmista polveutuva englantilainen täysiverinen oli nimittäin kaikkea muuta kuin täydellinen laukkaratsu. Täysiverisen sisukkuuden ja kuumapäisyyden omaava tamma oli toki nopea ja siltä löytyi niin ponnistuskykyä kuin räjähtävää voimaa, mutta jo hyvin pian kävi ilmi, ettei se halunnut juosta kilpaa. Tamma päätettiin myydä ennen kuin se ehti edes startata radoilla ja sen osti kenttäratsastaja, joka näki hevosessa hurjan paljon potentiaalia. Nopea ja ketterä hevonen hioutuikin oikeaksi timantiksi ja menestyi kenttäratsastuksen saralla erinomaisesti aina kolmen tähden kilpailuihin saakka. Jameelasta on jäänyt yksi ainokainen varsa, sillä sen ei koettu luonteensa puolesta olevan sovelias emäksi.

Kilpailut

Huomioithan, että vain sijoitukset merkataan kilpailukalenteriin!

17.03.19 ERJ Caswell, 160cm: 1/30
20.03.19 ERJ Caswell, 160cm: 1/30
22.03.19 ERJ Caswell, 160cm: 1/30
21.03.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 4/30
22.03.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 5/30
25.03.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 3/30
26.03.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 3/30
01.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 3/30
02.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 2/30
02.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 2/30
03.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 2/30
07.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 1/30
10.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 4/30
11.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 4/30
12.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 1/30
12.04.19 ERJ Gestüt Helmwald, 150cm: 1/30
27.04.19 ERJ Gestüt Helmwald, 150cm: 4/30
15.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 4/30
17.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 1/30
20.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 3/30
-
20.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 2/30
23.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 5/30
27.04.19 ERJ Chowter Sporthorses, 160cm: 5/30
13.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 1/30
14.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 5/30
18.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 1/30
19.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 1/30
20.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 1/30
22.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 3/30
24.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 2/30
26.05.19 ERJ Gestüt Helmwald, 160cm: 3/30
-

Päiväkirja

Sisällysluettelo:
Estevalmennus I (8.3.19)

Estevalmennus I 8.3.2019 — Titta P.

Huomatessani Meeran ja Jaspiksen, ohjeistin heidät maneesiin verryttelemään. Ihastelin Jaspiksen hienoja liikkeitä, joista totisesti pidin. Tällä hevosella haluaisin vielä joskus ratsastaa.

Kun viimein Meera oli orinsa verkkaillut kaikissa askellajeissa, aloitimme hypyt pienellä pystyllä. Alusi Jaspis hieman kyttäili sitä, mutta muutaman onnistuneen hypyn jälkeen se alkoi rentoutua. Nostin estettä kymmenen sentin välein metriin ja siitä eteenpäin kahdenkymmenen sentin välein sataan kuuteenkymppiin. Jaspis ei epäröinyt enää hetkeäkään, vaan hyppäsi rauhallisesti Meeran kanssa esteen yli. Näiden hyppyjen jälkeen pidettiin lyhyet välikäynnit, joiden aikana selitin Meeralle lyhyttä, vain neljän esteen rataa. Ensin olisi pysty, sitten loivalla kiemuralla okseri, sitä seurasi sarjana toinen pysty ja viimeisenä oli trippeli. Kaikki esteet olivat nyt 135-tasoa, mutta ne nousisivat vielä. Ensimmäisen kerran Jaspis selvitti radan ongelmitta, mutta 145cm radalla tuli jo ongelmia, kun Jaspis yritti tulla kahden laukan sarjavälin kolmella. Pystyltä tuli siis tiputus, mutta ei mitään pahempaa. Nostin esteitä uuden 145cm kierroksen jälkeen. Nyt ne olivat 160cm paitsi sarjan pysty, jonka olin jättänyt 140-senttiseksi. Rata tultiin nyt reippaassa laukassa ilman virhepisteitä, mutta vaadin vielä uutta suoritusta. Jaspis oli nimittäin vastustanut kuolainta aika reippaasti kääntyessään pystyltä okserille. Tällä kertaa ori käyttäytyi nätimmin ja totteli Meeraä täysin. Näiden hyppyjen jälkeen Meera sai tehdä Jaspiksen kanssa loppuverkan. Loppukäynnit he lähtivät suorittamaan maastoon.


VRL-00816

virtuaalihevonen

© Bloomsbury 2019. Kuvat © scirlin.